10 juli 2016, om 17:00, Clubhuis PvdA Haarlem | Truus Oversteegenstraat 169 | Clubhuis PvdA Haarlem | Truus Oversteegenstraat 169

Boekenclub bespreekt ‘Schaarste’

Op zondagmiddag 12 juni bespreken we in de boekenclub van de PvdA Haarlem het boek ‘Schaarste’ van Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom om zich bij de boekenclub aan te sluiten!

Over het boek
schaarsteOns leven wordt bepaald door dingen waar we te weinig van hebben. Of het nu aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is, schaarste vormt niet alleen begrenzingen, het bepaalt voor een groot deel ook hoe we ons binnen deze grenzen gedragen. In Schaarste bieden Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op menselijk gedrag. Als we een gebrek aan iets ervaren, kaapt dit onze aandacht weg. Het dwingt ons ons te concentreren, dat is bijvoorbeeld waarom we beter kunnen presteren als we een deadline hebben. Er schuilt echter ook een gevaar in: schaarste veroorzaakt tunnelvisie en beperkt ons denkvermogen. Aan de hand van eigen onderzoek en veel spraakmakende voorbeelden tonen de auteurs aan dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan tot nu toe bekend was. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd zorgt ervoor dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen.

Over de auteurs
Sendhil Mullainathan is hoogleraar economie aan de Universiteit van Harvard. Hij is gespecialiseerd in de gedragseconomie. Eldar Shafir is hoogleraar psychologie aan Princeton. Hij is gespecialiseerd in de gedragseconomie.

Over de PvdA Haarlem Boekenclub
Ben je gek op lezen én geïnteresseerd in de politiek? Sluit je dan aan bij de boekenclub van de PvdA Haarlem! Elk kwartaal lezen we eenzelfde boek en komen we op een zondagmiddag bij elkaar om het boek te bespreken. Elke bijeenkomst start met een inleiding op het boek, het gesprek daarna wordt geleid door een van de aanwezigen. Iedereen komt een keer aan de beurt als gespreksleider.

Om deel te nemen is aanmelden verplicht.
Dat kan door een mailtje te sturen aan Remy Wilshaus: r.wilshaus@gmail.com.