Sociaal beleid

Een stevig sociaal vangnet

Ons standpunt

sociaalSteeds meer mensen moeten van een te laag inkomen rond zien te komen. De PvdA vindt dat niemand in armoede hoeft te leven. Vooral kinderen niet. We hebben daarom een armoedemonitor ontwikkeld waarmee goed is bij te houden voor welke gezinnen de problemen nu het grootst zijn. We letten daarbij extra op ‘stapeling’: gezinnen in Haarlem die de dupe zijn van meerdere bezuinigingsmaatregelen tegelijk.

Daarom zijn dit de plannen voor de komende vier jaar:

  • We willen de bestaande minima-regelingen behouden. Zo zorgen we ervoor dat mensen die van een net te klein inkomen rond moeten komen, zich nog kunnen redden;
  • Veel mensen die recht hebben op de minima-regelingen maken hier nu nog geen gebruik van. Wij willen mensen actief benaderen zodat ze goed weten van welke mogelijkheden ze gebruik kunnen maken;
  • Steeds meer mensen hebben problemen met schulden. Schuldhulpverlening biedt deze mensen de mogelijkheid om samen met schuldeisers afspraken te maken om uit deze problemen te komen. Wij vinden een effectieve schuldhulpverlening, zonder wachtlijsten die de problemen  alleen maar groter laten worden, erg belangrijk;
  • We willen extra aandacht voor de risico’s op schuldproblemen bij jongeren. Zo kunnen we voorkomen dat deze groep te grote schulden maakt.
Nieuwsberichten over Sociaal beleid

Joyce Langenacker blikt terug op 2016

door Joyce Langenacker op 23 december 2016

Doorbouwen aan een betaalbaar (t)huis voor iedereen. Meer werkgelegenheid door een aantrekkelijke binnenstad en het bedrijventerrein Waarderpolder, en een sociale stad waarin iedereen meedoet. Deze thema ‘s staan hoog op de politieke agenda. Het is bijna Kerst, tijd om terug en vooruit te kijken.

lees verder »

Ieder kind een eerlijke kans

door Artie Ramsodit op 10 november 2016

Van de 421.000 kinderen die opgroeien in armoede wonen er circa 4000 kinderen in Haarlem. Kinderen die extra aandacht verdienen. Want ieder kind heeft recht op gelijke kansen, moet kunnen sporten, de verjaardag vieren, gezond eten en mee kunnen op schoolreisje, ongeacht de dikte van de portemonnee van ouders of verzorgers.

lees verder »

Begroting 2017: Kinderen uit armoede en meer invloed bewoners op veiligheid

door Jeroen Fritz op 7 november 2016

Voorkom dat kinderen in armoede opgroeien. En geef bewoners meer invloed op de veiligheid in hun buurt. Die twee voorstellen heeft de PvdA maandag 7 november gedaan bij de behandeling van de Begroting 2017 in de Haarlemse gemeenteraad.

lees verder »

Betere Sociaal Wijkteams

door Martien Brander op 13 oktober 2016

Goede zorg in de wijk, dichtbij mensen en vroeg en actief problemen te lijf gaan. Daarvoor zijn we in 2013 gestart met sociaal wijkteams in Haarlem. En nu zorgen we voor nog betere sociaal wijkteams.

lees verder »

Minimaregelingen steeds beter gebruikt

door Joyce Langenacker op 6 oktober 2016

Iedere Haarlemmer heeft recht op een fatsoenlijk bestaan. Daarom wil ik als wethouder Sociale Zaken voorkomen dat Haarlemmers in armoede leven en trekken wij extra geld uit om armoede te bestrijden. Dat geld moet dan wel terecht komen bij de mensen waar het voor is bedoeld. Gelukkig lukt dit steeds beter.

lees verder »

Ieder kind telt mee!

door Artie Ramsodit op 23 september 2016

Alle kinderen hebben recht op een fijne en onbezorgde jeugd waarin zij zich met plezier en goed kunnen ontwikkelen. Ongeacht de dikte van de portemonnee van hun ouders of verzorgers. Daarom ben ik blij met het extra geld om kinderen die opgroeien in armoede te helpen.

lees verder »