Financiën

Een financieel gezonde gemeente

Ons standpunt

financien2De PvdA vindt financieel solide beleid belangrijk. De gemeentefinanciën moeten daarom op orde, daarvoor moeten we vanaf 2015 8-10 miljoen euro extra bezuinigen. We zullen meer moeten doen met minder geld, maar dat mag niet ten koste gaan van onze uitgangspunten: een sterke en sociale stad, met leefbare en veilige wijken. De sterkste schouders kunnen ook in Haarlem de zwaarste lasten dragen.

Daarom zijn dit de plannen voor de komende vier jaar:

  • De PvdA wil niet bezuinigen op sociaal beleid, welzijn, zorg en een economie die werkgelegenheid creëert. Ook kiezen wij ervoor onderwijs, veiligheid en cultuur buiten schot te houden.
  • De PvdA ziet kansen om circa 7 miljoen euro te bezuinigen door het schrappen of anders uitvoeren van taken. Wij denken daarbij onder meer aan meer digitale dienstverlening, minder regelgeving, een goedkoper parkeerbeleid, efficiënter gebruik van sportlocaties, versobering van onderhoud en inrichting van de openbare ruimte, globalere bestemmingsplannen, minder nieuw beleid en geen dure projecten die niet noodzakelijk zijn, zoals nieuwe parkeergarages, tunnels en verdubbeling van de Vondelweg. *
  • Bezuinigingen zijn niet de enige manier om de financiën van de gemeente op orde te houden. We ontkomen er niet aan ook een bijdrage van de Haarlemmers te vragen. Zo kunnen we de inkomsten van de gemeente verhogen om te voorkomen dat er nog meer pijnlijke bezuinigingen moeten worden doorgevoerd. Daarom is de PvdA voorstander van een verhoging van de Onroerende Zaak Belasting en de parkeertarieven. Dat kan samen circa 3 miljoen euro opleveren. De verhoging van de OZB betekent dat huizenbezitters van een huis van 200.000 euro 1,25 euro per maand meer gaan betalen.

* De precieze bedragen die dit oplevert zijn door de gemeente in kaart gebracht in het kader van de takendiscussie. Deze inventarisatie vindt u hier. De door ons gekozen pakketten leveren samen veel meer op dan 7 miljoen euro, maar we kiezen er soms voor slechts een deel van de potentiële bezuiniging over te nemen, zoals bij onderhoud, handhaving en digitale dienstverlening.

Nieuwsberichten over Financiën

Kadernota 2017: geld voor kwetsbare Haarlemmers, leefbare wijken en klimaat

door Jeroen Fritz op 26 juni 2017

Nu het na jaren van bezuinigingen financieel weer wat beter gaat met de gemeente Haarlem, profiteren ook kwetsbare Haarlemmers mee. Dat blijkt uit de Kadernota 2017. Er wordt komende jaren meer dan 12 miljoen euro extra geïnvesteerd in zorg, werk en ondersteuning. Daarnaast komt er extra geld voor onder meer leefbare wijken en de strijd

lees verder »

Inbreng Jeroen Fritz over Kadernota 2017

door Jeroen Fritz op 26 juni 2017

Nu er weer wat meer te besteden valt, trekt de gemeente extra geld uit voor kwetsbare Haarlemmers, leefbare wijken en de strijd tegen klimaatverandering. De PvdA steunt dit, zei ik vandaag tijdens het debat over de Kadernota 2017 in de gemeenteraad. Lees hier mijn verhaal in eerste termijn terug.

lees verder »

Kadernota 2017: alle Haarlemmers profiteren mee van groei

door Jeroen Fritz op 18 mei 2017

Nu het na jaren van bezuinigingen financieel weer wat beter gaat met de gemeente Haarlem, profiteren ook kwetsbare Haarlemmers mee. Dat blijkt uit de Kadernota 2017, die donderdag 18 mei werd gepresenteerd. Er wordt komende jaren meer dan 12 miljoen euro extra geïnvesteerd in zorg, werk en ondersteuning. Daarnaast komt er extra geld voor onder meer onderhoud, speeltuinen en duurzaamheid.

lees verder »

Begroting 2017: Kinderen uit armoede en meer invloed bewoners op veiligheid

door Jeroen Fritz op 7 november 2016

Voorkom dat kinderen in armoede opgroeien. En geef bewoners meer invloed op de veiligheid in hun buurt. Die twee voorstellen heeft de PvdA maandag 7 november gedaan bij de behandeling van de Begroting 2017 in de Haarlemse gemeenteraad.

lees verder »

Inbreng Jeroen Fritz over Begroting 2017

door Jeroen Fritz op 7 november 2016

Deze week debatteert de Haarlemse gemeenteraad over de Begroting 2017. Lees hier mijn verhaal in eerste termijn terug. De tekst is niet helemaal letterlijk zo uitgesproken, maar vormde wel de hoofdlijn van mijn verhaal.

lees verder »

Kadernota 2016: Veel gedaan, maar ook nog veel te doen

door Jeroen Fritz op 27 juni 2016

Halverwege deze collegeperiode heeft het college van B&W al veel bereikt. De bezuinigingen zijn afgerond, het aantal banen groeit en het aantal klanten van de voedselbank daalt. Maar er is ook nog veel te doen. Dat blijkt uit de Kadernota 2016, die deze week wordt behandeld in de gemeenteraad.

lees verder »