Cultuur

Cultuur voor iedereen

Ons standpunt

cultuur2Haarlem is een geweldige cultuurstad. Cultuur verbindt en oefent een grote aantrekkingskracht uit op ondernemers, kunstenaars, musici en bezoekers aan de stad. Met het Patronaat, de Toneelschuur, de Philharmonie en de Stadschouwburg heeft Haarlem vier grootse podia die in het recente verleden allen vernieuwd en/of verplaatst zijn en klaar zijn voor de toekomst.

Naast prachtige musea, die het verleden van de stad belichten, maar ook kansen bieden aan moderne kunst, zijn creatieve en kunstzinnige initiatiefnemers actiever dan ooit. De cultuur in Haarlem is niet alleen een verrijking voor de stad en haar inwoners, maar is ook een economische factor van belang. De PvdA wil ook daarom cultuur in de stad verder versterken.

Daarom zijn dit de plannen voor de komende vier jaar:

  • Culturele en creatieve initiatiefnemers worden zo goed mogelijk ondersteund. Bijvoorbeeld door meer vrije ruimten in de stad aan te wijzen voor exposities, of door het makkelijker verlenen van vergunningen;
  • We wijzen culturele instellingen en podia op de kansen die ontstaan als er meer met elkaar en met bedrijven en organisaties buiten de culturele sector wordt samengewerkt;
  • We willen zoveel mogelijk jongeren wijzen op de Cultuurpas. De Cultuurpas biedt alle jongeren toegang tot cultuur;
  • We vinden het belangrijk dat cultuur niet alleen van en voor de hoogste inkomens is. Daarom willen we dat musea, theaters, bioscopen en bibliotheken beschikbaar en toegankelijk blijven voor iedereen. We maken ons daarom sterk voor de Haarlem Pas;
  • We maken ons sterk voor de realisatie van oefen- en studioruimten voor bandjes, zodat Haarlem zich in de toekomst kan blijven profileren als kweekvijver voor muzikaal talent.
Nieuwsberichten over Cultuur

Cultuur op het Slachthuisterrein

door Ienke Verhoeff op 16 mei 2017

De PvdA wil een permanente oplossing voor het popcentrum op het Slachthuisterrein in Haarlem-Oost. Daarom zijn wij geen voorstander van verkoop van het Slachthuisterrein. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde ons voorstel om het popcentrum als gemeente in eigendom te houden.

lees verder »

Bijdrage voor restauratie kathedraal St. Bavo

door Marceline Schopman op 20 november 2016

Haarlem is een historische stad met vele honderden monumenten. De PvdA wil dit erfgoed beschermen en toegankelijk maken. Zo bewaren we onze geschiedenis en trekken bovendien meer bezoekers naar de stad, wat goed is voor de werkgelegenheid. Daarom stemt de PvdA in met een financiële bijdrage aan de restauratie van de kathedrale basiliek Sint Bavo.

lees verder »

Popcentrum Slachthuis opent deuren

door Jeroen Fritz op 3 oktober 2016

Haarlem is een echte popstad. De PvdA wil dat verder versterken. Dat is niet alleen goed voor popmuzikanten en hun publiek, maar ook voor onze werkgelegenheid en de lokale economie. Ik ben daarom heel blij dat vandaag popcentrum ‘Slachthuis’ is geopend, een belangrijke impuls voor Haarlem als popstad en voor de Slachthuisbuurt.

lees verder »

Op bezoek bij Museum Haarlem

door Jeroen Fritz op 24 maart 2016

Elke maand brengt de PvdA-fractie een werkbezoek aan een organisatie of bedrijf in Haarlem. Maandag 21 maart bezochten we Museum Haarlem, het historisch museum van onze stad.

lees verder »

Popschool en oefenruimtes voor Haarlem Popstad

door Sidney Visser op 10 november 2014

Haarlem presenteert zich naar buiten toe graag als Muziek- en Popstad. Niet zo vreemd als er gekeken wordt naar het muzikale talent uit deze stad dat de afgelopen tijd doorgebroken is. Dat is iets waar we als Haarlemmers best behoorlijk trots op mogen zijn.

lees verder »

Glazen Stadhuis 2014

door Sidney Visser op 3 oktober 2014
Foto gemeente Haarlem

Zoals inmiddels bij iedereen bekend is, strijkt 3FM met het Glazen Huis in december neer op onze eigen Grote Markt. Dit jaar staat de inzamelingsactie van 3FM in het teken van meisjes en vrouwen die slachtoffer worden van seksueel geweld in conflictgebieden.

lees verder »