Door op 1 december 2015

Column: bureaucratie en regelgeving

De PvdA wil minder overbodige regels en meer service voor ondernemers. Zo willen we overbodige bureaucratie voorkomen. Met wat voor bureaucratie krijgen ondernemers soms te maken? Gerben Brakeboer vertelt erover in een column.

Bureaucratie en regelgeving

“Maar er is toch geen enkele sprake van bouw!” Google had mij, na het nodige speurwerk, een definitie van bouw getoond. Was ik dan echt zo dom?

De wereld van de regelgeving/verordeningen en procedures. Je hebt maar één eigenschap nodig om hier mee te dealen: ellenlang geduld! Hieronder een energievretend voorbeeld.

Toen ik mijn zaak nog had, wilde ik de naam op de gevelreclame veranderen. Het heette Carry&Sleep en ik wilde dit wijzigen in Het Beddencentrum. De reclameman die de opdracht kreeg, vertelde mij dat de oude letters eraf geföhnd konden worden en de nieuwe er vervolgens weer opgeplakt worden; abc’tje dus…..

Zo gezegd, zo gedaan en het was binnen twee dagen geregeld. Binnen drie maanden lag er een brief van de gemeente op de mat waarin te lezen viel dat ik geen bouwaanvraag had ingediend!? Uitgaande van een vergissing van de gemeente, had ik de brief opgeborgen waar deze hoorde, in de prullenbak dus.

Het duurde niet zo lang voor de volgende brief kwam, ditmaal wat dringender van toon: “als u niet binnen 4 weken een bouwaanvraag indient, dan kunnen wij op grond van, als ik het me goed herinner, artikel 240 de borden onder dwang laten verwijderen.” Toch maar eens even bellen. “Als de eerste die de telefoon opneemt uw vraag niet kan beantwoorden, dan heeft u te maken met bureaucratie”, aldus Lyndon B. Johnson. De eerste kon mijn vraag niet beantwoorden, de tweede ook niet en voor nummer drie moest ik het de volgende dag maar proberen. Enigszins geagiteerd belde ik de andere dag en vertelde de dame dat er, gewapend met de definitie van bouw binnen mijn bereik, geen enkele sprake was van bouw. “Ik ga het voor u uitzoeken en kom er z.s.m. op terug.”

Binnen de gemeente heeft ‘z.s.m.’ een andere betekenis dan die ik gewoon ben. Twee weken later werd ik gebeld met de mededeling dat ik gelijk had, er was inderdaad geen sprake van bouw. Yesssssss, ik had gelijk gekregen en mijn bezwaar was gegrond. Maar zo simpel gaat het natuurlijk niet. Een week later lag er een nieuw schrijven van de gemeente. Ditmaal met het verwijt dat ik geen reclameaanvraag ingediend had…..Om gek van te worden, ik wil ondernemen en mijzelf niet in dossiers gaan begraven. Weer gebeld, ditmaal met weer een ander persoon aan wie ik alles opnieuw moest gaan uitleggen. Ik houd van voortgang en vroeg: “Oké, wat gaat me dat kosten en op welk rekeningnummer kan ik dat overmaken?”

Weer te simpel gedacht.

De winkel bestond uit twee aaneengesloten panden en per pand mocht er een reclame-uiting op staan die 75% van de gevelbreedte beslaat. Ik had over de gehele breedte ‘Het Beddencentrum’ staan. Dat mocht dus niet en moest veranderd worden in tweemaal (een per pand) deze tekst. In de brief met uitleg stond de kadastrale tekening en de manier waarop ik te werk mocht gaan. Op mijn vraag waarom dit bij het bord met Carry&Sleep wel was toegestaan en nu niet, kreeg ik als antwoord: uniformiteit in de straat…Het leek wel of ik in een Candid Camera programma terecht was gekomen. De reclame-uitingen in de straat varieerden van neon, plakletters, opstaande belettering tot beschildering. De kleuren van de borden kun je terugvinden in elke regenboog.

Uiteindelijk heb ik betaald voor de reclameaanvraag en het formulier ingestuurd met daarop de tekeningen zoals de gemeente deze wilde. Deze ‘regelovertreder’ heeft hélemaal niets meer veranderd aan zijn reclamebord en dat heeft nog ruim zes jaar aan mijn gevel gehangen!

Gerben Brakeboer

Waar ben je naar op zoek?