Door op 15 september 2015

Haarlem biedt noodopvang voor asielzoekers

Haarlem zal meewerken aan tijdelijke noodopvang voor ca. 350 asielzoekers in de voormalige Koepelgevangenis (de Koepel en de Vest). Dat heeft burgemeester Bernt Schneiders na consultatie van de fractievoorzitters in de gemeenteraad bekend gemaakt. De PvdA steunt dit besluit.

Steeds meer mensen ontvluchten vanwege oorlog of politieke vervolging hun land. Een deel van hen komt in Nederland terecht. Er zijn op zeer korte termijn veel extra opvangplekken nodig om deze mensen onderdak te kunnen bieden.

Vorige week sprak de Haarlemse gemeenteraad al uit dat ook Haarlem daar haar steentje aan moet bijdragen. De raad nam een motie van de PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en OPH aan, die vroeg om te zoeken naar geschikte locaties.Toen voorzagen we nog niet dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) al zo snel met een dringend verzoek zou komen om mee te werken aan de noodopvang van asielzoekers. Maar door de snelle toestroom wil het COA nu na de Koepelgevangenis in Arnhem ook de voormalige Haarlemse gevangenis inzetten.

Wij beseffen dat een voormalige gevangenis geen ideale plek is voor de opvang van asielzoekers. Maar op dit moment is de nood hoog. Wij willen nu voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. Haarlem is een solidaire stad, die niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid. Deze noodoplossing biedt bovendien de ruimte om komende tijd te blijven zoeken naar eventuele geschiktere locaties voor de langere termijn in Haarlem en de regio. Het College van B&W zal daar actief mee aan de slag gaan.

Waar ben je naar op zoek?