Door Sidney Visser op 28 augustus 2015

Nachttrein stap dichterbij

De komst van een nachttrein is een stap dichterbij gekomen. De kosten blijken fors lager te liggen dan eerder gedacht. Om iedereen een extra duwtje in de goede richting te geven, zijn PvdA en GroenLinks een crowdfundingsactie gestart.

Sinds ruim een half jaar ben ik samen met Robbert Berkhout en Jasper Drost (GroenLinks Haarlem) bezig met de facebookpagine Haarlem moet op het Nachtnet. Deze pagina was vooral opgericht om uit te zoeken hoeveel steun er was voor een nachttreinverbinding tussen Haarlem en Amsterdam. Veel Haarlemmers en Amsterdammers zijn nu nog afhankelijk van de nachtbus die er niet alleen lang over doet, maar ook erg onplezierig is om te moeten nemen.

Al snel stroomden de likes binnen en was er veel media-aandacht. Tegenwoordig zitten we ongeveer op 6000 volgers die het initiatief ondersteunen. Tijdens de provinciale verkiezingen hebben we een verkiezingsdebat georganiseerd over openbaar vervoer en daarbij kwam de nachttrein ook ter sprake. Het is immers een langgekoesterde wens van vele Haarlemmers die, ondanks verschillende pogingen, nooit in vervulling is gegaan.

Tijdens dit debat schrokken we van de cijfers die genoemd werden. Zo zou de nachttreinverbinding in de weekenden al snel meer dan 1 miljoen euro kosten. Vervolgens hebben wij aan de gemeente Haarlem gevraagd of de NS onderzoek zou kunnen doen naar deze kosten.

Vorige week krijgen wij de cijfers binnen: de kosten voor één trein eerder en één trein later zijn 30.000 – 50.000 per jaar, terwijl de duurste variant, waarbij er ieder uur een nachtttrein rijdt, 120.000-200.000 euro bedraagt. Maximaal 200.000 dus en geen miljoenen. Dat was in ieder geval positief nieuws. De gemeente Haarlem heeft niet de financiële middelen om de nachttrein te financieren, dus wordt er gesproken met de gemeente Amsterdam, lokale partners en natuurlijk de provincie.

Om allen een duwtje in de goede richting te geven, hebben we een crowdfundingsactie gestart op www.voorjebuurt.nl/campaigns/nachttreinhaarlem.

Het doel is een ludieke actie, waarbij donateurs een feestje kunnen bouwen in een speciaal door ons gecharterde nachttrein. Meteen een signaal naar de partners dat een nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam een feestje is voor iedereen die graag deze verbinding tot stand ziet komen!

Sidney Visser

Sidney Visser

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? In de fractie voer ik het woord over Jeugdzorg, Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Sport. Het zijn onderwerpen waarbij we vaak afhankelijk zijn van landelijke wetgeving, maar dat ontslaat ons er niet van kwetsbare kinderen en volwassen zo goed mogelijke hulp te bieden. Ik geloof in

Meer over Sidney Visser