Door Artie Ramsodit op 26 juni 2015

Voorrang voor sociale firma’s

De PvdA wil dat sociale firma’s voorrang krijgen bij gemeentelijke opdrachten. Sociale firma’s zijn bedrijven waarvan een groot deel van de medewerkers mensen met een arbeidshandicap zijn, die in dit bedrijf werk of dagbesteding krijgen. Een motie hierover van de PvdA is aangenomen door de gemeenteraad.

Werk geeft eigenwaarde en zorgt dat je meedoet in de samenleving. Dat is ook belangrijk voor mensen met een arbeidshandicap. Beschut werk is schaars sociale firma’s bieden beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Het is nodig de de gemeente vaker te benutten als afzetmarkt voor sociale firma´s Hierdoor krijgen sociale firma’s meer kansen en dit zorgt voor meer werk. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de PvdA een motie ingediend samen met D66, GroenLinks, Ouderenpartij Haarlem en ChristenUnie. De motie is aangenomen dus de gemeente gaat ermee aan de slag.

De gemeente Amsterdam heeft onlangs het “Werkplan sociale firma`s” opgesteld. Er is daardoor bepaald wat een Sociale Firma is volgens de gemeente. De PvdA vindt een dergelijk plan in Haarlem ook nodig omdat er in Haarlem nog geen zicht is welke organisaties in Haarlem sociale firma’s zijn.

Bedrijven die in Amsterdam aan de definitie sociale firma voldoen, komen in aanmerking voor opdrachten van de gemeente. Inkopers van de gemeente Amsterdam kunnen hier op overzichtelijke wijze zien wat zij bij sociale firma`s kunnen inkopen. Zie website www.socialezaken.info. Dit is een etalage van producten en diensten die door sociale firma’s worden gemaakt of geleverd. Sociaal inkopen zowel door gemeente als door bedrijven wordt hier gestimuleerd.

Met de motie kunnen ook in Haarlem sociale firma’s in de toekomst hun producten en diensten extra onder de aandacht te brengen bij inkopers van de gemeente. Dit kan een verdere uitwerking zijn van de staalkaart die nu al bestaat in Haarlem ( zie www.samenvoorelkaar.nl/social-return-haarlem).

Artie Ramsodit

Artie Ramsodit

“Sociaal-democratie in Haarlem is  voor mij een ongedeelde stad. Gelijke kansen voor onderwijs, werk en wonen  voor iedere Haarlemmer. Een sociaal vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Samenleven in gezonde en veilige wijken.” kandidaat 4 GR2014 “Inmiddels ben ik bijna vier jaar raadslid. Het is een eer om dienstbaar te zijn aan Haarlem als

Meer over Artie Ramsodit