Door op 18 juni 2015

Haarlem investeert 30 miljoen in onderwijs

Haarlem investeert in de volgende generatie: goed onderwijs in goede schoolgebouwen. Komende jaren trekt de gemeente bijna 30 miljoen euro uit voor investeringen in onderwijshuisvesting. De PvdA steunt dit van harte.

Haarlem is een stad waar gezinnen graag wonen, het aantal leerlingen dat naar school gaat neemt sneller toe dan verwacht. In sommige delen van de stad is dat te merken, een kind kan dan niet altijd naar de school om de hoek. Vooral in Haarlem Noord, het Centrum en Zuidwest groeit het aantal leerlingen snel.

Om te zorgen voor voldoende plekken, investeert de gemeente de komende periode bijna 30 miljoen in de onderwijshuisvesting. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor renovatie van bestaande schoolgebouwen. Voorwaarde voor de investeringen is dat de schoolgebouwen ook buiten schooltijden gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Zo zorgen we niet alleen voor goed onderwijs, maar ook voor meer voorzieningen in de buurt. Voor veel daarvan (denk aan peuterspeelzalen, voorschoolse educatie) is het ook heel belangrijk om in de buurt van een school te zitten.

Bij de bespreking van het plan in de commissie bracht de Partij van de Arbeid naar voren dat er geïnvesteerd zou moeten worden in het gebouw van de Piramide in Boerhaavewijk. Dit pand is in slechte staat. Volgens het Huisvestingsplan wordt er nu geïnvesteerd in het hoognodige en wordt het pand in 2021 verder aangepakt en uitgebreid. De PvdA wil onderzoeken of het haalbaar is om een deel van de investeringen naar voren te halen. Het zou voor deze kwetsbare school een belangrijke impuls zijn.

Verder is er een initiatief van ouders voor een vijfde Vrije School. Dit initiatief wordt door de bestaande vrije school van harte ondersteund. De PvdA wil dat er wordt gekeken of dit op korte termijn mogelijk kan worden gemaakt.

Ook in Schalkwijk ligt een mooie kans. SKOS wil investeren in een peuterspeelzaal bij de school van Al Ikhlaas. Of dit mogelijk is, hangt samen met een paar andere afwegingen, maar snelheid is ook geboden. Wethouder Snoek zegde op ons verzoek toe dat er eind september duidelijkheid is.