Door Privé: Marceline Schopman op 7 januari 2015

Ook sociaal bouwen in Zuidwest

De PvdA wil een ongedeelde stad. Niet alleen aan de oostkant van het Spaarne, maar ook aan de westkant moeten daarom sociale huurwoningen worden gebouwd. Bijvoorbeeld in het project Vitae Vesper in Haarlem-Zuidwest, waar corporatie Pre Wonen nu alleen dure koopwoningen wil bouwen.

In alle Haarlemse wijken moeten mensen prettig en veilig kunnen wonen. We willen geen in tweeën gedeelde stad waar het aan de westkant beter wonen is dan aan de oostkant. Een ongedeelde stad is wat we wensen, één stad voor alle Haarlemmers! Aan de oostkant loopt dat proces inmiddels best goed, maar aan de westkant laat de corporatie Pre Wonen momenteel steken vallen.

Met de corporaties zijn afspraken gemaakt over Haarlem als ongedeelde stad. Een van de uitwerkingen is om ervoor te zorgen dat er in de wijken een betere mix van sociale, middeldure en dure woningen komt. In oost  zorgt dat inmiddels voor kwalitatief mooiere en ruimer opgezette wijken en ook bevordert het de doorstroming op de huizenmarkt en helpt het tegen het scheefwonen. Je zou dan toch mogen verwachten dat die aanpak ook vol enthousiasme en sociaal gevoel wordt toegepast  in de wijken aan de westkant van het Spaarne.

Een kans die zich nu voordoet aan de Wagenweg in de Koninginnebuurt. Vitae Vesper, eigendom van corporatie Pré Wonen, zal namelijk gesloopt worden voor nieuwbouw. Tot mijn verbazing hoorde ik tijdens de wijkraadsvergadering de corporatie aan de bewoners melden dat er 10 dure eengezinswoningen op die plek gebouwd zullen worden in de categorie ‘pittig duur’. Hier in west dus helemaal geen mix van sociaal, middelduur en duur, zoals in oost, maar alleen woningen in het segment héél duur; koopprijs acht ton per woning! Dat is niet de afspraak en het voelt als oneerlijk en meten met twee maten en het doet geen recht aan het ’ongedeelde stad’-principe waar men zich aan heeft verbonden.

Na mijn vragen hierover aan de wethouder blijkt dat Pre voorlopig niet mag en kan slopen. Eerst moet er nog een bestemmingsplan worden vastgesteld. Verder heeft Pre merkwaardig genoeg  nog helemaal geen bouwplan ingediend en kan ze daardoor ook geen sloopvergunning aanvragen. Al staan de hekken en containers van het sloopbedrijf al vol optimisme rond het pand.

Positief aan dit uitstel is, dat het tijd biedt om eens goed met elkaar in gesprek te gaan. Pre heeft ontzettend veel goeds gedaan voor de stad en ik begrijp deze huidige werkwijze van hen dan ook niet. Als je weet dat  binnen 5 jaar het nu al grote tekort aan sociale woningen in Haarlem verder zal oplopen tot 4700 , dan is het niet meer dan logisch en rechtvaardig om gezamenlijk en in goed overleg ervoor te zorgen dat we voor iedereen woningen bouwen in iedere wijk. Dát is sociaal!

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman