Door Artie Ramsodit op 2 december 2014

Zorg voor kinderen van gedetineerden moet beter

Kinderen mogen nooit het slachtoffer worden van de misstappen van hun ouders. Daarom vindt de PvdA het belangrijk dat de zorg voor kinderen van wie de moeder een gevangenisstraf heeft gekregen goed geregeld is. Dit is echter in veel gemeenten, waaronder Haarlem, nog niet het geval. Dat blijkt uit onderzoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Twee jaar geleden was de landelijke afspraak gemaakt dat elke gemeente een contactpersoon zou hebben voor ouders en kinderen bij detentie. Uit een belrondje door een ‘mystery guest’, opzet door het Haarlemse kamerlid Marith Rebel, blijkt dat van de vijftig gemeenten maar één dit goed geregeld heeft. De mystery guest Chantal gaat over 4 maanden in detentie en wil advies hoe het moet met de kinderen. Met deze vraag belde zij de gemeenten.

Ook Haarlem is gebeld door de PvdA met de vraag van Chantal. Chantal werd hier doorverwezen naar jeugdzorg. In plaats daarvan zou de nazorgcoördinator van de gemeente benaderd moeten worden, die hier volgens de landelijke afspraken verantwoordelijk voor is. In Haarlem is bovendien de Koepelgevangenis. Kinderen tot twaalf jaar kunnen daar alleen op bezoek onder begeleiding van een volwassene.

Veilig zijn en een thuis hebben als je moeder wordt weggerukt uit je leven is echt noodzakelijk. Op dit moment weten we niet hoe het in Haarlem geregeld is als ouders of andere betrokkenen de gemeente benaderen met de vraag hoe het nu met de kinderen moet als de vader of moeder in detentie zit. Ik zal daarom as. donderdag aan wethouder jeugd Merijn Snoek vragen hoe het in Haarlem is geregeld en hoe het beter kan.

Artie Ramsodit

Artie Ramsodit

“Sociaal-democratie in Haarlem is  voor mij een ongedeelde stad. Gelijke kansen voor onderwijs, werk en wonen  voor iedere Haarlemmer. Een sociaal vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Samenleven in gezonde en veilige wijken.” kandidaat 4 GR2014 “Inmiddels ben ik bijna vier jaar raadslid. Het is een eer om dienstbaar te zijn aan Haarlem als

Meer over Artie Ramsodit

Waar ben je naar op zoek?