Door op 2 oktober 2014

9,3 miljoen extra voor zorg en werk

De gemeente Haarlem trekt komende jaren 9,3 miljoen euro extra uit voor zorg, werk en jeugd. Dit geld, dat bovenop het bedrag komt dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de decentralisaties, wordt gestort in de reserve sociaal domein. Dat staat in de Begroting 2015, die deze week werd gepresenteerd.

Tijdens de coalitieonderhandelingen in het voorjaar heeft de PvdA zich hard gemaakt voor deze reserve sociaal domein. Deze reserve is bedoeld om de decentralisaties goed te laten verlopen, te kunnen zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft die ook krijgt en de financiële risico’s voor de gemeente te beperken. In de begroting wordt nu duidelijk hoeveel geld er precies in de reserve zal worden gestort: 3,5 miljoen euro dit jaar, 5,3 miljoen in 2015 en 0,5 miljoen in 2016. In totaal ruim 9,3 miljoen euro. In 2015 verwacht het college daarvan tenminste 1,5 miljoen nodig te hebben voor de invoering van de decentralisaties, in 2016 0,8 miljoen.

Met deze miljoenen achter de hand kunnen we ervoor zorgen dat de nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg, werk en beschermd wonen goed kunnen worden ingevoerd. Wanneer er tijdens de eerste jaren meer geld nodig is dan verwacht om iedereen de zorg te bieden waar men recht op heeft en mensen aan het werk te helpen, dan kan er uit deze reserve worden geput. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de zorg krijgt die men nodig heeft en tegenvallers niet meteen leiden tot een financieel risico voor de gemeente.

De nieuwe taken op het gebied van zorg, werk en jeugd zullen ongetwijfeld een belangrijk onderwerp vormen tijdens het debat over de Begroting 2015 in de gemeenteraad. Dat debat vindt plaats tijdens de eerste week van november.