Door Sidney Visser op 18 september 2014

Eerste vergadering als raadslid

Op een zonnige donderdagmiddag halverwege augustus tekende ik in de Raakspoort het contract waarmee ik mijn collega Diana van Loenen tot 21 november 2014 vervang in de Haarlemse gemeenteraad. Het grootste gedeelte van mijn eerste maand viel tijdens het reces en ik kon mij moeilijk een voorstelling maken bij mijn eerste gemeenteraadsvergadering als raadslid.

Een ervaring die mij om verschillende redenen nog lang zal heugen.

Op dinsdag 26 augustus liep ik rond 19 uur de trap op richting onze fractiekamer om nog even kort te overleggen over de stand van zaken en de volgorde van de vergadering. Met enigszins klamme handen daalde ik een half uur later de trap weer af om benoemd te worden tijdens een spoedvergadering over het verleden en vooral de toekomst van wethouder Cassee. Een bomvolle raadszaal met toeschouwers, pers en fractiemedewerkers was het gevolg. Het was dusdanig vol dat ik mijn benoeming, dat gelukkig het eerste punt op de agenda was, zittend op de trap moest afwachten.

Bij het noemen van mijn naam snelde ik naar voren, bewust van de vele ogen op de tribune en achter de vergadertafel. Een aantal zinnen van de burgemeester en een “dat verklaar en beloof ik” later, zat ik met een bos bloemen en gelukswensen van mijn fractiegenoten ineens aan tafel. Hoewel de benoeming een hoogtepuntje was voor mijzelf, mijn vriendin, ouders en zwager op de tribune, ging het vuurwerk pas echt af nadat de VVD en SP hun feitenrelaas afstaken. Het zorgde ervoor dat ik al snel mijn benoeming vergeten was en de rest van de avond onderscheid probeerde te maken tussen verschillende bv’s, terwijl ik telkens onderbroken verhalen trachtte te volgen. Mijn eerste vergadering duurde uiteindelijk tot na middernacht.

De uitkomst van deze avond is bij iedereen bekend: wethouder Cassee bleef wethouder Cassee. We behielden en behouden vertrouwen in de wethouder, hoewel we graag van te voren op de hoogte hadden willen zijn van zaken uit het verleden en vooral niet nog eens verrast willen worden. Met de toezegging dat dit zo is, gaan we weer vol aan de slag als fractie en coalitie. Tot 21 november werk ik daar als raadslid hard aan mee. Na 21 november blijf ik dat doen als schaduwraadslid. Eén ding is echter zeker: de vergadering waarin ik benoemd werd, zal niet snel vergeten worden.

Sidney Visser

Sidney Visser

Wat wil je de komende periode als raadslid bereiken? In de fractie voer ik het woord over Jeugdzorg, Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Sport. Het zijn onderwerpen waarbij we vaak afhankelijk zijn van landelijke wetgeving, maar dat ontslaat ons er niet van kwetsbare kinderen en volwassen zo goed mogelijke hulp te bieden. Ik geloof in

Meer over Sidney Visser