Door Privé: Marceline Schopman op 17 september 2014

In gesprek over nieuw evenementenbeleid

Deze week ontstond er onrust onder de organisatoren van grote evenementen over een verhoging van de leges van vergunningen. De PvdA vindt het belangrijk dat leges kostendekkend zijn, maar vraagt het college met organisatoren in gesprek te gaan over hoe de bezuinigingen op evenementen het best vorm gegeven kan worden.

Evenementen zijn belangrijk voor Haarlem. Festivals als Jazz & More, Bevrijdingspop, Bloemencorso, Houtfestival en grote sportevenementen dragen bij aan een levendige stad en versterken onze economie. De PvdA wil belangrijke evenementen dan ook financieel blijven ondersteunen. Maar dat neemt niet weg dat, in een tijd waarin de gemeente fors moet bezuinigen, ook evenementen een steentje zullen moeten bijdragen.

Al in de vorige collegeperiode werd besloten dat leges, waaronder die van evenementenvergunningen, zoveel mogelijk kostendekkend moeten zijn. De PvdA steunt dit. Niet kostendekkende leges zijn een vorm van verkapte subsidie. Als het college en de raad het belangrijk vinden om een evenement extra te financieren, dan kan dat beter via de subsidie dan via de leges. Als evenementen in de problemen komen door de hogere leges, dan kan het college ervoor kiezen hen via de subsidie te compenseren.

In het coalitieakkoord is daarnaast voor komende jaren een extra korting op het evenementenbudget van de gemeente van 100.000 euro opgenomen. Dit is een pijnlijke maatregel, maar noodzakelijk door de grote bezuinigingen bij de gemeente. De PvdA vraagt het college met de organisatoren van evenementen in gesprek te gaan over hoe deze bezuiniging zo goed mogelijk vorm gegeven kan worden. De PvdA kiest daarbij niet voor de kaasschaaf. Liever subsidiëren we iets minder evenementen goed, dan allemaal een beetje te korten zonder visie.

Privé: Marceline Schopman

Privé: Marceline Schopman

Geen Haarlemmer is gelijk, maar iedereen heeft  wel recht op gelijke kansen of je nu links of rechts van het Spaarne woont. Om dat samen te bewerkstelligen, ervoor te knokken en wat behaald is te bewaken, is sociaal en democratisch!

Meer over Privé: Marceline Schopman

Waar ben je naar op zoek?