Door op 5 september 2014

PvdA houdt vertrouwen in wethouder Ewout Cassee

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad behoudt het vertrouwen in D66-wethouder Ewout Cassee, verantwoordelijk voor financiën, ruimtelijke ordening en vastgoed. Dat is de uitkomst van een extra raadsvergadering dinsdag 26 augustus over de publicaties over het zakelijk verleden van de wethouder.

In de zomer publiceerden verschillende media over vermeende misstanden uit de tijd dat Cassee ondernemer was. Het gaat onder meer om een uitspraak van de Ondernemingskamer van 2005 waarin staat dat Cassee als bestuurder van IHD Schiphol Airport Services b.v. verantwoordelijk is voor gepleegd wanbeleid. Verder zou Cassee commissaris zijn geweest bij een taxibedrijf dat is beboet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor het maken van kartelafspraken. Ook heeft Cassee een BV niet aangemeld bij zijn aantreden als wethouder.

Tijdens de raadsvergadering wist Cassee een groot aantal aantijgingen te weerleggen of te nuanceren. Feit blijft echter dat er ernstige misstanden waren rond het faillissement van één van zijn bedrijven. Daarvan heeft de wethouder aangegeven dat dat fout is gegaan, en dat hij daarvan heeft geleerd. Maar de rechter heeft daar een oordeel over geveld. De meerderheid van de raad oordeelde dat het dan niet aan de gemeenteraad is het werk van de rechter over te doen. Mensen verdienen een tweede kans na een veroordeling, ook een wethouder. En over het functioneren van Ewout Cassee als wethouder de afgelopen ruim vier jaar bestaat geen twijfel.

Een motie van wantrouwen kreeg dan ook alleen de steun van VVD, SP en D66-raadslid Louise van Zetten. De rest van de oppositie en de coalitiefracties stemden tegen de motie.

Wel nam de raad een motie van D66, PvdA, GroenLinks en CDA aan, die vraagt om het screeningsbeleid van wethouders te herzien. Nu is dat vooral de verantwoordelijkheid van individuele partijen. De motie wil een gemeentelijk beleid. Die nieuwe screening zal vervolgens met terugwerkende kracht ook voor de huidige wethouders worden uitgevoerd.