Door Artie Ramsodit op 5 september 2014

Extra geld voor armoede

De gemeente Haarlem steekt ruim 8 ton per jaar extra in de bestrijding van armoede. Dat is afgesproken in het coalitieakkoord, en afgelopen week besprak de raadscommissie Samenleving de plannen voor de besteding van dit geld.

De gemeente Haarlem heeft de belangrijke taak om de meest kwetsbare inwoners zoveel mogelijk te ondersteunen. De PvdA vindt dat heel belangrijk. Op dit moment wordt maar slechts 61% van het budget van de minima-regelingen gebruikt. Het kan zijn dat de regelingen te ingewikkeld zijn of dat mensen er helemaal niet vanaf weten. Dat vindt de PvdA zorgelijk.

Het kabinet heeft in 2013 extra geld vrijgemaakt voor bestrijding van armoede en schuldenproblematiek. Voor Haarlem is dit € 743.000 in 2014 oplopend naar € 839.000 in 2018. In het coalitieprogramma is daarover het volgende afgesproken: “Wij willen de meest kwetsbare mensen ontzien. Er wordt om deze reden niet bezuinigd op het minimabeleid. Het extra geld voor armoedebeleid wordt gebruikt voor armoedebeleid, met name gericht op kinderen en chronisch zieken. Bij de schuldhulpverlening mogen de wachtlijsten niet terugkeren”.

In de commissie Samenleving is op 28 augustus het collegevoorstel over het extra geld voor armoedebeleid besproken. Positief is dat nog niet is vast getimmerd hoe het geld voor armoedebestrijding na 2015 wordt ingezet. Dat geeft ruimte voor maatwerk.

De PvdA wil dat nu en in de toekomst een groter deel van het budget voor armoedebeleid rechtstreeks bij kinderen en chronisch zieken terecht komt. Er wordt voor 2014 bij elkaar 105.000 euro gestoken in algemene communicatie en voorlichting ter vergroting van het bereik van diverse regelingen. Mogelijk kan een belangrijk deel van het budget voor communicatie beter besteed worden aan de inschakeling van bestaande netwerken die direct contact hebben mensen met een klein inkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van ambassadeursnetwerk voor minima-regelingen. Al het extra geld is bedoeld voor de doelgroep zelf en niet voor het opzetten van nieuwe communicatietrajecten. De wethouder Joyce Langenacker komt met een aangepast voorstel voor de besteding van de gelden voor het bereiken van de doelgroepen.

Chronisch zieken

De PvdA heeft in het armoedebeleid expliciete aandacht voor de doelgroep chronisch zieken. Voor deze groep mensen komen allerlei regelingen te vervallen. Wethouder Joyce Langenacker heeft toegelicht dat voor chronisch zieken op dit moment nog voldoende voorzieningen zijn, maar dat het erom gaat goed te bekijken welke gaten er gaan vallen als er in 2015 nieuwe wettelijke regelingen komen en welke doelgroepen dan niet meer bediend worden. Zij zegt toe dat voor 2016 goed in beeld te brengen en het beleid daarop af te stemmen.

Artie Ramsodit

Artie Ramsodit

“Sociaal-democratie in Haarlem is  voor mij een ongedeelde stad. Gelijke kansen voor onderwijs, werk en wonen  voor iedere Haarlemmer. Een sociaal vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. Samenleven in gezonde en veilige wijken.” kandidaat 4 GR2014 “Inmiddels ben ik bijna vier jaar raadslid. Het is een eer om dienstbaar te zijn aan Haarlem als

Meer over Artie Ramsodit