Door op 19 juni 2014

Joyce Langenacker vier weken wethouder

Deze week werk ik vier weken als wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken, Wonen en Coördinatie Sociaal Domein. Tijd voor een eerste terugblik en een vooruitblik.

Een ambtenaar mailde me: “Welkom bij Economische Zaken, de leukste portefeuille van allemaal”. Wat mij betreft typerend voor het plezier en de betrokkenheid van mensen in de ambtelijke organisatie en in de stad.  Vanuit mijn rol als raadslid en fractievoorzitter heb ik natuurlijk de afgelopen jaren al ervaren hoe veel er gebeurt in onze mooie stad. En ook hoeveel mijn voorganger, en onze partijgenoot Jan Nieuwenburg daar in heeft betekend. Ik hoop de komende jaren met het nieuwe coalitieprogramma Samen Doen als leidraad en mijn sociaal democratische drijfveren als innerlijke motivatie, hier een mooi vervolg aan te geven.

Graag noem ik een aantal voorbeelden van de diverse activiteiten en initiatieven in de afgelopen maand waar ik vanuit mijn portefeuille mee te maken kreeg.

  • Haarlem behaalt de eerste prijs op arbeidsparticipatie. In Haarlem werken de meeste mensen tussen de 16-64 jaar (73% in totaal en zelfs 91% vrouwen). Ik mocht als kersverse wethouder op 4 juni op Radio 1 deze mooie mijlpaal toelichten.

blog Joyce 2

  • Feestelijk moment: bloemen voor de eerste Vereniging van Eigenaren in de Bernstraat die met een duurzaamheidslening energiebesparende maatregelen heeft getroffen voor het hele complex. Daarmee worden de energielasten van de bewoners betaalbaarder. Onze doelstelling is om zoveel mogelijk woningen in onze stad te verduurzamen, goed voor Haarlem Klimaat Neutraal, maar ook vooral goed voor de portemonnee.
  • Bij Roads Haarlem in gesprek met werkgevers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. We zouden meer moeten kijken naar de talenten van deze mensen en minder naar hun beperkingen.

blog Joyce 1

  • Op 7 juni organiseerden de ondernemers uit de binnenstad alweer voor de vijfde keer de Shopping Night. De rode loper werd uitgerold en het was zaterdagavond een feest in de stad, zowel voor het winkelend publiek als voor de ondernemers.
  • Werkbezoek bij Stichting Klein Haarlem in de Greiner. Klein Haarlem heeft als doelstelling: het faciliteren, ontwikkelen & samenbrengen van de creatieve industrie in Haarlem. Zij slagen daar op deze fantastische plek in Haarlem zeer goed in.
  • Bij het UWV heb ik een bijeenkomst bijgewoond van vrouwen van boven de vijftig jaar die twee jaar of langer werkzoekend zijn, workshops konden volgen over ‘Maak werk van jezelf’. De opkomst was groot. Inspirerend vond ik het voorbeeld van een mevrouw die na drie jaar weer werk had gevonden. Vrijwilligerswerk doen en een netwerk opbouwen hielpen haar aan een baan bij de kleinste woningbouwcorporatie in onze stad, Rosehaghe.

blog Joyce 3

  • Samen met de wethouders in onze regio, is vorige week het nieuwe Paswerk bestuur (onze regionale sociale werkplaats) geïnstalleerd. Vanaf volgend jaar verandert de wetgeving voor sociale werkplaatsen ingrijpend en wordt de financiering vanuit het Rijk steeds minder. Samen moeten we richting geven aan deze ingewikkelde opgave.

blog Joyce 4

  • Het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders heeft de wijken in Haarlem verdeeld. De Waarderpolder is mijn aandachtsgebied. Een gebied waar werkgelegenheid, ondernemerschap, koppeling tussen werk en onderwijs en innovatie samenkomen. Ik mocht op vrijdag 13 juni de 3D Print Experience openen. Het grootste 3D printing Evenement van Nederland, waar dat weekend 3000 bezoekers op af kwamen. Haarlem is inmiddels de stad voor 3D printing, een mooie combinatie van creatief ondernemerschap en innovatie die past bij Haarlem.

Mijn portefeuille is divers, uitgebreid, maar vraagt ook om lastige keuzes.

  • Binnen het Sociaal Domein gaan we zaken anders doen, met minder geld en dat wordt voor iedereen aanpassen. Voor ons geldt dat we altijd een vangnet bieden voor mensen die het echt nodig hebben;
  • We krijgen als gemeente een bredere verantwoordelijkheid om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen met minder geld. Dat betekent een omslag bij bedrijven, maar ook bij de mensen in onze stad om mensen niet te beoordelen op hun beperkingen maar op hun kwaliteiten.
  • We moeten als gemeente weer veel bezuinigen, maar we hebben ervoor gezorgd dat er extra geld beschikbaar is om de armoede in onze stad verder aan te pakken. Ik vind het belangrijk om mij hiervoor in te zetten, zodat mensen weer kunnen meedoen in onze stad en perspectief krijgen.

Mijn eerste ervaringen in de samenwerking met de organisatie, de stad,  de nieuwe fractie,  de nieuwe gemeenteraad en mijn collega wethouders en de burgemeester zijn positief. Ik ga voor een mooie vier jaar waarin we ‘Samen Doen’ en zoals de PvdA vier jaar geleden als slogan had, want ‘Samen maken we Haarlem’

Waar ben je naar op zoek?