Door Remy Wilshaus op 1 juni 2014

Remy Wilshaus – kandidaat voorzitter

Beste partijgenoot,

Met veel plezier en overtuiging stel ik mijzelf hierbij kandidaat als afdelingsvoorzitter van de PvdA Haarlem. In deze brief vertel ik over mijn lidmaatschap van de PvdA, ervaring binnen de partij en ideeën over de toekomst van de afdeling.

Al in 2001 werd ik actief binnen de PvdA en Jonge Socialisten Haarlem. Ik wilde meer weten over de politiek en meepraten over de toekomst van de stad. In deze eerste jaren maakte ik via de JS kennis met de internationale beweging van
sociaaldemocraten. Ik leerde dat het politieke werk in Haarlem of Nederland deel uit maakt van een internationale en historische strijd voor vrijheid, emancipatie, vooruitgang en solidariteit.

In 2004 werd ik landelijk voorzitter van de JS. Als voorzitter was het o.a. mijn taak de vereniging van leden te versterken, de relatie met de landelijke PvdA te verbeteren, het woord te voeren in de landelijke media en acht eigenzinnige en gedreven
bestuursleden samen te binden tot één bestuur. Eén van de dingen die ik toen heb geleerd is dat politieke inhoud en debat binnen de vereniging hand in hand gaan met ontmoeting, informeel contact, vriendschap en plezier. Vanaf 2005 heb ik binnen de PvdA veel en uiteenlopende ervaring opgedaan. In mijn CV heb ik daarvan een overzicht opgenomen.

Het afgelopen jaar had ik binnen de afdeling een coördinerende rol in de campagne voor de raadsverkiezingen. Binnen het campagneteam nam ik o.a. het initiatief om al vanaf eind november wekelijks de buurt in te gaan, leden actief te benaderen en te informeren, vrijwilligersborrels te organiseren en de kandidaten vanaf de start te betrekken. Niet eerder was de Haarlemse campagne zo intensief. Tientallen vrijwilligers waren actief, letterlijk tot het moment dat de stembus sloot. Met
trots kijk ik terug op de samenwerking met de vrijwilligers en mijn persoonlijke contact met enkele honderden kiezers.

De komende jaren staat de afdeling voor verschillende uitdagingen. Als voorzitter wil ik werk maken van:

  • Het versterken van de vereniging. Door persoonlijk contact te onderhouden met de leden, op de hoogte te zijn van hun expertise en ervaring, maar ook hun zorgen te kennen. Naast meer formele bijeenkomsten moet er gezorgd worden voor onderlinge ontmoeting op informele wijze. Bijvoorbeeld tijdens een borrel, pup-quiz of een sportieve activiteit.
  • Het structureel betrekken van leden bij het werk van de fractie. Bijvoorbeeld in ad-hoc werkgroepen rondom een specifiek onderwerp en door leden te vragen naar hun ideeën of ervaringen als in de raad over hun buurt wordt gesproken. Daarnaast moeten leden advies kunnen uitbrengen over inhoudelijke thema’s die spelen in de raad.
  • Het uitbouwen aan ons netwerk in de Haarlemse buurten en verenigingen. Als er iets speelt in een buurt of vereniging moeten wij de eerste zijn die het horen om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Onze leden zijn de ogen en oren van de PvdA en tegelijkertijd ambassadeurs van onze partij.
  • Het scouten en opleiden van een nieuwe generatie raadsleden. Dit is een permanente taak van de afdeling. Enerzijds om de huidige fractieleden te voeden en ondersteunen. Anderzijds om ervoor te zorgen dat er over drie jaar nieuwe kandidaat raadsleden klaar staan die bekend zijn met de lokale politiek.
  • Het opbouwen van een permanente campagne. Tenminste maandelijks gaan we van deur tot deur om met Haarlemmers te spreken over hun buurt en hun zorgen over het leven van alle dag. Dit vormt de basis van ons politieke werk en is een verantwoordelijkheid van de vereniging en niet alleen van de fractie.

Dit wil ik doen vanuit een basis van onderling vertrouwen, een open houding en zorgvuldigheid in het contact met anderen. Als voorzitter wil ik ruimte bieden aan initiatief en tegelijkertijd oog houden voor het collectief en bestaande afspraken en
regels. Eerder heb ik al laten zien leden te kunnen werven, activeren en enthousiasmeren voor het werk van de afdeling. Wanneer nodig kan ik beroep doen op een landelijk netwerk van partijgenoten.

Met dezelfde gedrevenheid en energie als die ik tijdens de campagne heb laten zien wil ik mijzelf nu inzetten als voorzitter van de afdeling. Hiervoor vraag ik het vertrouwen van de leden, maar vooral ook jouw aanwezigheid én stem tijdens de ledenvergadering van 10 juni. Dus: komt allen!

Als je nu al meer wilt weten of vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op. Dan maken we een afspraak!

Met groeten,
Remy Wilshaus

E-mail | Twitter | Facebook | Linkedin | Website | 06-25156944

 

Remy_vz_800