Door op 28 april 2014

De intercity: we gaan er wel over!

Het is niet zelden dat de machteloosheid je als raadslid aangrijpt. ‘Daar gaan we niet (meer) over’ is een veelgehoorde kreet in de politiek. Wie gaat er wel over? Den Haag, Brussel, de markt… Iedereen behalve de gemeenteraad, zo lijkt het. Maar dit verhaal laat zien dat we het daar niet bij hoeven laten zitten.

Enige tijd geleden kondigde de NS aan vanaf 2015 het treinaanbod tussen Alkmaar-Haarlem-Amsterdam te versoberen. Als dagelijkse treinreiziger kon ik me hier werkelijk niks bij voorstellen. Op dit traject is een zitplaats al meer uitzondering dan regel.

Daarom begon de PvdA samen met Rover een online petitie tegen de plannen van de NS. Want we gaan er weliswaar niet over, dat betekent niet dat we niet op andere manieren in actie kunnen komen!

De petitie sloeg aan. Er was aandacht van de media. En bijna 3.000 reizigers zetten hun handtekening. Genoeg om de NS op andere gedachten te brengen. De NS heeft aangekondigd de onzalige plannen voor 2015 te schrappen! Nu nog zorgen dat ze ook na die tijd niet alsnog worden ingevoerd. Maar eerst: heel even genieten van dit succes van een simpele petitie. Ik wil nooit meer ‘maar daar gaan we niet over’ horen!