Door op 7 april 2014

D66 en PvdA geven samen aanzet tot nieuwe coalitie

D66 heeft de PvdA uitgenodigd samen een eerste aanzet te geven tot een nieuwe coalitie, waar de VVD geen onderdeel van zal uitmaken. Ik ben blij met deze uitgestoken hand van D66 en pak de handschoen graag op. Samen gaan we aan de slag om Haarlem snel een goed nieuw stadsbestuur te geven.

Lees onderstaand de brief die D66-fractievoorzitter Maaike Pippel vanavond aan de gemeenteraad heeft verstuurd.

Brief D66 aan gemeenteraad

Geachte leden van de gemeenteraad,

Afgelopen donderdag heeft de PvdA de uitkomsten van haar informatieronde met de raad gedeeld. Ook heeft de PvdA D66 verzocht de formatie ter hand te nemen en hierbij een coalitie zonder de combinatie van VVD en D66 te onderzoeken. Wij hebben u laten weten dat wij hierop uiterlijk maandag 7 april onze reactie geven. In deze brief lichten wij ons uitgangspunt toe en presenteren we ons voorstel voor het vervolg.

Wat vooraf ging

D66 heeft na de verkiezingen het initiatief genomen tot de informatie. In de terugkoppeling van deze informatieronde heeft D66 gewezen op de patstelling die is ontstaan doordat er een blokkerende minderheid was, die een formatie in de weg stond. D66 heeft toen voorgesteld om met zes partijen het gesprek voort te zetten waarbij wij op inhoud wilden komen tot een werkbare coalitie. De meerderheid van de gemeenteraad heeft op dat moment aangegeven dat zij de informatie in handen van de PvdA stelden om uit deze patstelling te komen. De PvdA heeft hierop, net als D66 de week daarvoor, gesprekken gevoerd met alle partijen. De conclusie van deze informatieronde was wederom dat er blokkerende minderheden zijn die een coalitievorming in de weg staan. De PvdA, als informateur, stelt nu voor dat vier partijen het gesprek voortzetten om te komen tot een werkbare coalitie, dit in tegenstelling tot D66 die vanuit de eerste ronde met zes partijen het inhoudelijke gesprek wilde voeren.

De afweging van D66

D66 is altijd helder geweest in haar wens om middels het inhoudelijk gesprek te komen tot een stabiele coalitie. Laat ook helder zijn dat D66, als middenpartij, in een stabiele coalitie de voorkeur heeft uitgesproken voor een samenwerking met partijen die zowel ter linker als ter rechter zijde gepositioneerd zijn. Wij vinden dat dit recht doet aan de uitslag van de verkiezingen en de opgaven waar wij voor staan: zowel in het financiële als in het sociale domein. Er is een unanieme wens uitgesproken dat D66 deelneemt aan de volgende coalitie. D66 concludeert dat de discussie tot nu toe te veel ging over -wie-wil-met-wie. Wij willen deze discussie doorbreken door nu het gesprek te gaan voeren op inhoud. Om die reden zijn wij bereid de formatie op ons te nemen.

De volgende stap

De PvdA heeft aan het teruggeven van de formatie een voorwaarde verbonden, die gesteund wordt door de meerderheid van de raad. D66 hoort de oproep van de raad: onderzoek welke werkbare coalities er zijn zonder de VVD. Er zijn verschillende meerderheden die we kunnen onderzoeken. Echter, D66 realiseert zich dat dit een nieuwe patstelling in de dop is. De stad is gebaat bij een daadkrachtig bestuur dat met oog voor de stad een coalitie vormt en niet bij een langer voortdurend spel van -wie-wil-met-wie. Om die reden stelt D66 voor dat de PvdA en D66, als de twee grootste partijen in de Haarlemse gemeenteraad, samen een concept coalitieprogramma schrijven, waarbij wij overeengekomen zijn dat het programma van D66 het vertrekpunt is. Dit concept coalitieprogramma dient als basis voor de onderhandelingen met andere partijen in de gemeenteraad, waarbij wij de wens van de gemeenteraad om nadrukkelijk open te staan voor een coalitie zonder de VVD, respecteren.

Tot slot

D66 doet er alles aan om vaart te maken in het proces om te komen tot een coalitie. U mag er op rekenen dat wij met de grootst mogelijke vaart het proces invullen, zonder daarbij de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Wij zullen u tijdens de komende raadsvergadering over de voortgang rapporteren.

Met vriendelijke groet,

namens de fractie van D66
Maaike Pippel
Fractievoorzitter D66 Haarlem

Waar ben je naar op zoek?