Door op 16 maart 2014

Elkaar aanspreken. Met elkaar naar veilige buurten.

Veiligheid is één van de grootste zorgen van mensen. Dat is wat ik vaak terug hoor, op straat en als we langs de deuren gaan. Die zorg deel ik. Dat Haarlem van alle grote steden in Nederland één van de veiligste is, wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen. Integendeel.

Voor een veilige buurt heb je iedereen nodig. Wat ik bijvoorbeeld van harte steun, zijn initiatieven waarbij bewoners zelf meewerken aan een veiligere buurt. Dat mensen elkaar aanspreken op wangedrag. Dan moet je ook denken aan buurtvaders, mannen die jongeren in de buurt aanspreken op hun gedrag. Dat hoeft niet eens crimineel gedrag te zijn. Soms gaat het over normen en waarden, over het weggooien van je blikje energiedrink, over het rondhangen in portieken en pleinen.

In veel wijken heb je speciale platforms waar politie, welzijnswerk, Bureau Halt en de bewoners samenwerken. Als je weet wat er speelt, kun je namelijk ingrijpen. Het is dan ook belangrijk dat we onrust in een buurt in de kiem smoren.

Voorkomen is beter dan genezen. Ja, het is een cliché, ik weet het. Maar wel ontzettend waar. Maar als je als jongere dan toch de criminaliteit in wilt, moet je ook weten dat je ons, als samenleving, als politiek, op je pad vindt. Jeugdcriminaliteit wil ik stevig aanpakken. Zo hebben we in Schalkwijk de aanpak van de 25 meest criminele jongeren. Die volgen we continu, daar zitten we bovenop. We weten precies wie wie is. En tolereren weinig. Dat werkt. En daarom willen we dat uitbreiden naar andere wijken.

Haarlem is een heerlijke stad. Veiligheid is één van de beste redenen om hier te willen werken, wonen en leven. Daarom moeten we daar altijd scherp op blijven. Op onze website lees je tal van ideeën om tot een veiliger Haarlem te komen. Ook ondertekende ik, met meer dan 100 lokale lijsttrekkers, het PvdA Actieplan voor Veilige Wijken van Ahmed Marcouch.