Door op 7 maart 2014

Niemand van school zonder diploma

Je ziet ze wel eens hangen, op bankjes in het park, in het winkelcentrum, jongeren die spijbelen. We zijn zelf ook jong geweest, dus we kennen de verleiding. En toch. Elk uur dat je mist, is er één te veel. Je zou ze de kost moeten geven, al die mensen die later zeggen: had ik maar wat beter opgelet op school.

Spijbelen kan van kwaad tot erger gaan. Ik ben zelf leraar en weet precies waar de gevaren liggen. Als leraar, maar ook als politicus kan ik er iets aan doen. We willen dat spijbelen zo vroeg mogelijk gesignaleerd wordt, dan kunnen we namelijk nog ingrijpen.

Er zijn ook programma’s waarbij scholen, ouders en leerlingen betrokken zijn. Die zetten zoden aan de dijk. Daar moeten we absoluut mee doorgaan. Eigenlijk moeten we iedereen er bij te betrekken om ervoor te zorgen dat er geen kind meer van school gaat zonder diploma.

Elke keer als een jongere zonder diploma van school gaat, doet me dat pijn. Dan zie ik ze daarna in het winkelcentrum rondhangen en denk ik: weer iemand die later spijt krijgt. Weer een kans die weggegooid wordt. Zeker in dit soort moeilijke tijden, met een hoog percentage jongeren die werkloos zijn, moet je papieren hebben. Zonder diploma ben je kansloos. Dan kun je ook de rest van je leven spijbelen, op dat bankje, in dat park. Als dat je ideaal is tenminste.

De PvdA wil goed onderwijs voor iedereen, klik hier om daar meer over te lezen. Lees ook het blog dat ik eerder schreef over vroegtijdig schoolverlaten.