Door op 29 augustus 2013

PvdA in het geweer tegen plastic afval in zee

strandafval

Op zondag 1 september organiseert de Partij van de Arbeid een schoonmaakactie langs de Nederlandse kust. Het verzamelen van plastic afval staat centraal. De actie sluiten we af bij strandtent Paal 69 in Zandvoort met een zeer gevarieerd programma voor jong en oud.

Partijgenoten van ten minste 20 lokale afdelingen gaan die dag voorzien van prikkers en rode vuilniszakken aan de slag langs de kust van de Noordzee en Waddenzee. Het verzamelde plastic wordt vervolgens zorgvuldig gesorteerd zodat er aan het eind van de dag ook iets gezegd kan worden over de bronnen van de vervuiling. Volgens Stichting de Noordzee, een natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee, is dit erg belangrijk. De stichting steunt de actie, evenals de Plastic Soup Foundation, een organisatie die een halt wil toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastic.

De afdeling Zandvoort gaat ook aan de slag en kan nog wat ‘handen’ gebruiken. Steun je de actie en vind je het leuk om samen met andere partijgenoten de handen uit de mouwen te steken meld je dan in Zandvoort om 13.00 uur bij het Juttersmuseum. Over het strand wordt er naar strandtent Paal 69 gelopen, daar vindt vanaf 15.00 uur de slotbijeenkomst van de actie plaats.

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de vraag waarom het terugdringen en tegengaan van plastic afval in de Noordzee zo belangrijk is. Wat de belangrijkste vervuilingsbronnen zijn en wat er volgens de hiervoor genoemde stichtingen, Tweede Kamerlid Manon Fokke en Europarlementariër Judith Merkies met het oog op de toekomst moet gebeuren.

Verder laten kunstenaars zien wat je kan doen met plastic afval, zijn er lekkere hapjes en live muziek. Aan de kinderen is ook gedacht, zij gaan op pad met Bram Piraat.

Geen tijd om mee te helpen op het strand maar wel de bijeenkomst bijwonen kan natuurlijk ook. Iedereen is welkom!

Startlocatie strand opruimactie: Juttersmuseum, Strandweg 2 (gebouw Rotonde), 2042 JA Zandvoort. Tijdstip: 13.00 uur

Voor vragen of nadere informatie kan je contact opnemen met de initiatiefnemer van de actie, PvdA Statenlid Gohdar Massom, 06-22697098 [email protected]